man in black crew neck shirt man in black crew neck shirt

Heb je gedacht over deze nadelen van een PRP behandeling?

Een PRP-behandeling, of Platelet-Rich Plasma-behandeling, is een medisch procedure waarbij bloed van de patiënt wordt afgenomen. Het geconcentreerde plasma dat daar uit wordt gehaald, wordt op andere plekken in het lichaam weer geïnjecteerd. Het zou namelijk beschadigd weefsel herstellen en de aanmaak van collageen en elastine stimuleren. Hoe dit precies werkt en voor wie een dergelijke behandeling geschikt is, lees je in deze blog. Daarnaast zullen ook enkele nadelen de revue passeren.

Wat doet een PRP behandeling?

Zoals gezegd betreft het een Platelet Rich Plasma- behandeling. In het gefilterde bloed zitten veel bloedplaatjes en groeifactoren. Het idee is dat die groeifactoren in het PRP de genezing en regeneratie van weefsels bevorderen. Het wordt beschouwd als een relatief veilige behandeling met weinig bijwerkingen, aangezien het gebruik maakt van het eigen bloed van de patiënt.

Maar goed, wij vinden het niet heel gek dat het ook wel de ‘vampire facelift’ wordt genoemd. Vampire facelift? Ja, zeker. Deze behandeling wordt onder ander veel gebruikt om de huid van het gezicht een boost te geven. Gezien het wordt gedaan met eigen bloed, wekt dat bijna vampier-achtige gevoelens op.

Voor wie is een PRP behandeling?

In principe wordt PRP veelal uitgevoerd als een cosmetische procedure. Veel mensen, wie bijvoorbeeld kampen met dunner wordend haar of graag de huid in het gezicht of decolleté een boost willen geven, kiezen hiervoor. Dat zit als volgt:

  • Haar
    PRP zorgt ervoor dat de haarzakjes op een natuurlijke manier zich vullen met de groeifactoren. Dunner wordend haar wordt middels PRP weer een stuk voller, al gaat dit niet over één dag.
  • Huid
    PRP zorgt voor een boost van collageen en elastine. Collageen en elastine zijn essentiële eiwitten in de huid en bindweefsels. Collageen biedt structuur en stevigheid, wat helpt om de huid stevig en gezond te houden. Elastine zorgt voor elasticiteit en veerkracht, waardoor de huid kan uitrekken en terugveren. Samen dragen ze bij aan een jeugdige uitstraling en het behoud van de huidstructuur, wat belangrijk is voor de algehele huidgezondheid.

Maar, ook mensen met artrose zouden baat hebben bij deze behandeling. De pijn wordt verlicht, het gewricht kan nog wat langer soepel bewegen en de operatie voor een kunstgewricht wordt als het ware uitgesteld. Op die manier kan een PRP ook als een niet-cosmetische behandeling worden gezien.

Wat zijn nadelen van een PRP-behandeling?

Tja, je berijpt natuurlijk zelf ook wel dat dit soort behandelingen niet altijd zonder nadelen zijn. Het scheelt dat er een natuurlijk product wordt gebruikt (je eigen bloed) en dat je dus daarin mogelijk al minder risico loopt. Anyway, al gedacht aan:

#1 Geen strakgetrokken huid

Het is een mythe om te geloven dat een PRP behandeling de oplossing voor je problemen. Tenminste, in de zin van dat het je rimpels niet weghaalt. Ze worden niet opgevuld en je huid wordt niet strakker getrokken. Het is echter de verhoging in collageen en elastine die maakt dat je huid een soort ‘verjongingsboost’ krijgt. Voor het wegvagen van je rimpels zou je misschien een echte facelift moeten overwegen of zoeken naar een ander alternatief. Daar gaan wij je niet in adviseren.

#2 Herhaling nodig

Herhaalde behandeling is een van dei dingen waarvan wordt gezegd dat het bijvoorbeeld bij de ‘haar-patiënten’ echt nodig is. Doen ze dat niet, dan zal het resultaat minimaal zijn of uitblijven. Tenminste, zo doen de klinieken je het in hun brochure geloven.

#3 Kosten

Een van de nadelen van PRP-behandelingen zijn de kosten. Deze kunnen behoorlijk hoog zijn, vaak variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de locatie en het soort behandeling. Aangezien PRP meestal als een esthetische behandeling wordt beschouwd, worden de kosten vaak niet vergoed door verzekeraars. Dit kan het voor sommige mensen financieel minder toegankelijk maken. Voor zij die artrose hebben, kan het mogelijk wel zo zijn dat de verzekering het vergoed, maar dat is geen belofte die wij je kunnen maken.

#4 Leeftijd

Er wordt gezegd dat de behandeling minder effectief is als de patiënt de 50 is gepasseerd. Je moet je op zo’n moment dus afvragen of het wel echt iets voor je is, of dat je een alternatief kan vinden. Overigens zouden wij alleen maar aanmoedigen om je beauty te embracen. You deserve the world, naar onze mening.

#5 Bijwerkingen

De procedure kan gepaard gaan met pijn op de injectieplaats en tijdelijke zwelling. Ook zal er, gezien het gaat om injectie, een blauwe plek ontstaan op de plek van injectie. Het duurt maar een paar dagen, maar het is mogelijk wel iets om rekening mee te houden als er op je werk wordt verwacht dat je een bepaalde standaard qua looks aanhoudt.

#6 Professional

Het liefst ga je naar een professional die een erkende opleiding heeft gedaan in heruitvoeren van een PRP-behandeling. Helaas zijn de plekken waar de beste specialisten zitten ook vaak het duurst. Maar goed, je wil bijvoorbeeld niet op een plek terecht komen waar je geen vertrouwen in hebt. Het gebruik van vieze naald kan bijvoorbeeld al genoeg vervelende problemen opleveren.

We raden te allen tijde aan om een professional te contacteren, die je van informatie kan voorzien of een PRP behandeling iets voor jou is of niet. Ennûh, zo lang het nog niet nodig is, hoef je er natuurlijk helemaal niet aan te denken. Natuurlijk oud worden is hartstikke prachtig!