Een zakcentje bijverdienen zonder dat het je teveel kost? Dat kan! Met een flexi-job, om precies te zijn. Het is bedoeld voor een specifieke groep werkenden en gepensioneerden, maar als jij je onder een van deze groepen schaalt, kan het zeker uitkomsten bieden. Bovendien ben je voor veel werkgevers een missende kracht van wie ze niet wisten dat ze hem nodig hadden. Benieuwd naar wat het nu eigenlijk precies inhoudt, maar ook wat de mogelijke nadelen zijn? Lees het vooral in deze blog!
Wat is een flexi-job?
Eigenlijk kan je een flexi-job het beste zien als een soort flexibele werkgelegenheid, voornamelijk voor mensen die al een hoofdberoep hebben. Het biedt je namelijk de mogelijkheid om in een select aantal sectoren wat bij te verdienen bent, zonder dat je een arbeidscontract hoeft te ondertekenen. Flexi-job zijn dan ook vooral te vinden in:
- retail
- horeca
- onderwijs
- land- en tuinbouw
- rijscholen
- en meer
Kijk vooral op de website van de overheid waar je je allemaal naar toe kan begeven, want het zijn meer plekken dan je nu waarschijnlijk denkt.
Voorwaarden
Als je hoort wat de voordelen van zo’n flexi-job zijn, dan wil je ongetwijfeld zo’n baan wel vijf dagen per week hebben. Het zou namelijk zo zijn dat je geen belastingen over je loon betaalt. Je brutoloon is daarmee je nettoloon en andersom en dat terwijl je trouwens nog wel alle sociale rechten opbouwt. De betreffende werkgever betaalt eveneens een stuk minder over je loon, namelijk maar 25% van de reguliere loonkosten die er gelden.
Maar, aan welke voorwaarden moet je dan voldoen? Nou, denk hierbij aan:
- je bent gepensioneerd of
je werkt al 4/5 van de week bij je ‘normale werkgever’ - je verdient niet meer dan 12.000 euro bruto per jaar (anders betaal je alsnog de belastingen)
- er wordt een raamovereenkomst afgelosten (dat kan zowel mondeling als schriftelijk, zo lang het maar staat geregistreerd)
Oei, dat laat maar weer zien dat het dus lang niet voor iedereen is weggelegd. Je doet het echt als een bijverdienste naast je baan en kan het niet fulltime doen. Wij werken zelf 4/5 en vinden dat eigenlijk wel prima. De tijd die we in de week over houden, spenderen we graag aan het gezin, huishouden, e.d.
Goed nieuws!
Voor zij die wel erg enthousiast zijn voor zo’n flexi-job, is er goed nieuws. In 2024 zijn er namelijk mooie wijzigingen geweest. Onder andere het feit dat er nu flexi-jobs mogen worden toegepasten in meer beroepssectoren, is daar eentje van. Ook zijn er ontwikkelingen rondom het minimum en maximumloon, wat natuurlijk ook erg interessant is.
De ‘maar…’
Ja, je voelt de bui al hangen, want er zijn nog meer regelingen waar je, zowel als werknemer als werkgever, rekening mee moet houden. Zo moet je er ook aan denken dat:
- in het 3e kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat, moet de werknemer als 80% aan het werk zijn. Verandert hij/zij zijn arbeidsuren in het 4e kwartaal voorafgaand aan de flexibele-job van 100% naar 80%, dan moet hij/zij minimaal nog 2 kwartalen wachten voordat er aan de flexi-job kan worden begonnen.
- je mag niet bij je eigen werkgever een flexi-job beginnen.
- je mag niet bij je eigen werkgever een flexi-job beginnen, terwijl je in de opzegtermijn zit.
- je mag niet bij een moeder- of dochterbedrijf van je eigen werkgever een flexi-job beginnen.
- je hebt niet echt de mogelijkheid tot carrièremogelijkheden. Tenminste, je zal dan overgaan naar een arbeidsovereenkomst en daarmee vervallen de voordelen van een felix-job
- de beschikbaarheid van flexi-job kan fluctueren, wat onvoorspelbare werkuren en inkomsten kan betekenen
Er zijn daarmee een hoop haken en en ogen aan zo’n flexi-job. Wat in eerste instantie misschien klonk als een uitgelezen kans om je verder te ontwikkelen of om wat extra’s bij te verdienen, is in de praktijk toch niet zo best.
Conclusie
Een flexi-job kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die extra inkomsten willen genereren zonder een volledige baan aan te nemen, vooral voor zij die al een hoofdberoep hebben. De voordelen, zoals flexibiliteit en hogere inkomsten op jaarbasis zonder zware administratieve lasten, maken het een interessante keuze voor bepaalde sectoren.
Echter, de nadelen, zoals beperkte uren, beperking in werkgevers en beperkte carrièremogelijkheden, moeten ook in overweging worden genomen. Het is belangrijk om te evalueren of een flexi-job aansluit bij je persoonlijke en financiële situatie voordat je deze stap zet. Voor sommigen kan het een waardevolle aanvulling zijn, terwijl anderen wellicht beter af zijn met een meer traditionele werkstructuur. Doe vooral lekker waar jij jezelf goed bij voelt!