white wall with window close-up photography white wall with window close-up photography

Kaleien: nadelen, vergunning nodig en meer

We weten niet veel, maar we verbazen onszelf toch wel weer keer op keer als we een woord lezen wat je niet elke dag hoort en dat we gewoon weten wat het betekend! Een voorbeeld? Nou, wat dacht je van het woord ‘kaleien’. In deze blog zullen we je alles vertellen over deze techniek die bij sommige huizen wordt toegepast. Ook vertellen we je wat de nadelen er van kunnen zijn en wat het inhoudt als jij dit van plan bent. Dus, waar wacht je nog op? Lezen maar!

Wat is kaleien?

Goed, we beginnen maar bij de betekenis. Voor degene die nog niet weten wat kaleien is, is het namelijk interessant om je eens in te verdiepen. Dus, kaleien is een speciale techniek waarbij een muur op gevel wordt gepleisterd. In het specifiek zou dit gaan om een kalkpleister, welke met een blokkwast wordt aangebracht.

Het leuke aan kaleien is, is dat het nog steeds de structuur van baksteen door het pleister heen is te zien. Heel anders dan wanneer je een muur gaat stucen. Die laatstgenoemde techniek onderscheid zich van het kaleien doordat het daarbij gaat om het egaliseren van een muur. Die bakstenen, die zijn niet meer te zien. Dat ziet er natuurlijk erg modern en strak uit.

Anyway, nog even terug naar het baleinen. De structuur blijft dus zichtbaar en het kalk laat een klassieke en matte uitstraling achter. Kijk anders even op onderstaande foto, dan begrijp je wat we bedoelen en wat het verschil is.

Nadelen van kaleien

Hoewel een geoefend persoon die kan kaleien er ongetwijfeld wat moois van zal maken, is het toch handig om nou even te bedenken wat de nadelen van kaleien kan zijn. Lees:

#1 Verkleuren

Het meest genoemde nadeel, en mogelijk ook het meestvoorkomende nadeel, is dat de kalei op een gegeven moment kan gaan verkleuren. We bedoelen daarmee niet dat het ineens roze wordt, maar wel dat het erg dof kan worden. Aan de straat zou het kunnen zijn dat opspattend vuil de kalei donker verkleurd, als je het niet vaak genoeg reinigt. Anders dan bij bakstenen het geval is, die eigenlijk erg lang het er hetzelfde uit blijven zien.

#2 Voorbereiding en kennis van zaken

Het is niet de bedoeling dat je ‘gewoon maar begint’ met kaleien. Nee, nee, wij hebben begrepen dat er een heel voorbereidingsproces aan vooraf gaat. We zeggen bewust ‘begrepen’ omdat wijzelf niet per definitie een professional in de uitvoering zijn.

We zouden je alleen al om dat feit aanraden iemand met verstand en ervaring te vragen of hij het kan doen. Het kaleien vergt veel geduld, doorzettingsvermogen, spierkracht en kennis, dus wat dat betreft is een dergelijke zoektocht wel zo handig.

#3 Beperkte kleurkeuze

Om het nogmaals maar eens aan te geven, je muur/ gevel kaleien is niet hetzelfde als verven. Met andere woorden, het is een net wat andere tak van sport. In dit geval houdt dat ook in dat er een beperktere kleurkeuze is. Je kan simpelweg niet all kleuren van de regenboog kiezen en bent verbonden aan een vast kleurenpalet. Wijzelf zouden dit overigens niet per se als nadeel ondervinden, maar goed, wij zijn dan ook niet een ander.

#4 Kosten

Hoewel wij in niemands portemonnee kunnen kijken, horen we van velen om ons heen dat de prijs van kaleien toch wel tegenvalt. Met name voor zij die een grote gevel hebben of bijvoorbeeld het hele huis rondom laten kaleien, is het een grote uitgave. Het is ook niet alsof hier een speciale subsidie of iets in die trant voor bestaat, dus dat is natuurlijk erg jammer.

#5 Niet overal geschikt

Er zijn huizen:

  • waarbij de kalei niet absorbeert
  • waarbij de kalei juist helemaal in de muur verdwijnt
  • met een verflaag, waarbij de verflaag eerst moet worden verwijdert, voordat de kalei aan kan worden gebracht

Hier, noemen we al gelijk drie voorbeelden op waarbij het aanbrengen van de kalei erg moeilijk gaat of als onmogelijk wordt geacht. Zo zullen er nog meer situaties zijn waarbij het kaleien eigenlijk geen optie is. Mocht je dit dus overwegen, controleer dan eerst of het überhaupt wel een mogelijkheid is.

Zelf je huis kaleien

Voor het kaleien van een huis kan inderdaad ook een vergunning nodig zijn, vooral als het de uitstraling van een bijvoorbeeld monumentale woning of het straatbeeld beïnvloedt. Dit verschilt per gemeente, dus het is belangrijk om na te vragen of er specifieke regels of vereisten zijn voordat je begint.

Overigens is het dan ook nog vaak zo dat de buurt een bezwaar in kan dienen. Zelfs als de buurman wel al bezig is geweest met kaleien, kan het daardoor voorkomen dat jij het niet mag. Maar goed, de gemeente is ook niet helemaal dom, dus als je op voorhand geen redenen ziet waarom het niet zou mogen, moet het vast wel goed komen.

Conclusie

Het is altijd goed om je onderzoek naar het kaleien van je huis uit te breiden. Het is namelijk een ingrijpende verandering die zeker wel wat voeten in aarde kent. We hopen verder dat je het voor mogelijk houdt dat je misschien niet de vergunning krijgt die je voor het kleinen nodig hebt. Tot slot zouden we je willen aanraden om een professional in armen te nemen, die het geheel proces voor je uit handen neemt. Het kost misschien iets, maar dan weet je wel zeker dat het goed gaat. En zo niet, dan is het tenminste niet jouw probleem.